Rețetă „cea mai bună” de castraveți murați stil bulgăresc
Ingrediente (pentru ~4 litri de borcane sau adaptabil)
~2 kg castraveți mici şi fermi (ideal: cu boboci la capăt).
3-4 rădăcini mici de hrean (sau 1 rădăcină potrivită).
1 ceapă mare, tăiată rondele.
4-5 căţei de usturoi.
1 linguriţă muştar boabe.
~½ linguriţă boabe de piper negru (8-10 boabe).
1-2 linguriţe seminţe de mărar sau un capăt de mărar (sau dill).
1 frunză de dafin.
Pentru marinadă:
~1,1 l apă.
~1 lingură (≈15 g) sare neiodată (sau sare pickling).
~3,5 linguri zahăr granulat (≈50-60 g) (adaptat după sursă).
~110 ml oţet de masă 9% (sau oţet de vin) pentru ~1,1 l apă.
Pași de preparare
1. Spală bine castraveţii şi înmoi-i în apă foarte rece pentru ~2-3 ore. Acest pas ajută la menţinerea texturii crocante.
2. Sterilizează borcanele şi capacele (prin spălare + fierbere/abur sau cuptor).
3. În fiecare borcan: la fund pune câteva boabe de muştar, piper, o felie de ceapă, câţiva căţei de usturoi, bucăţi de hrean, seminţe de mărar/dill şi eventual 1 frunză de dafin.
4. Introdu castraveţii în borcane în poziţie verticală, cât mai strâns între ei. Alternativ, intercalează cu felii de morcov dacă vrei varianta de „mix” (opţional).
5. Prepară marinada: într-o oală, pune apa, Zahărul şi sarea, adu la fierbere. Când fierbe, adaugă oţetul, amestecă şi opreşte focul. (Unii recomandă să se adauge oţetul la final, când apa nu mai clocoteşte, pentru a reduce deteriorarea texturii).
6. Toarnă marinada fierbinte în borcane, până aproape de gâtul borcanului. Asigură-te că castraveţii sunt acoperiţi. Înfăşoară borcanele într-o pătură/uşor izolează până se răcesc complet (metodă „răsturnare” sau simplă, în funcţie de ce preferi).
7. Odată răcite şi sigilate, păstrează borcanele într-un loc răcoros, întunecat. După ~7-10 zile (sau mai mult, în funcţie de temperatură), vor fi gata de consum. Gustul devine mai bun cu timpul.
Sfaturi pentru textura crocantă
Foloseşte castraveţi cât mai proaspeţi, de dimensiuni mici-medii, cu boboci la capăt.
Înmoaie-i în apă rece înainte de procesare (pasul 1).
Evită să foloseşti sare iodată sau prea fină – sare de mare sau specială pentru murături e ideală.
Nu îndulci excesiv: balanţa sare / zahăr / oţet este importantă pentru textură şi conservare.
Nu fierbe oţetul prea mult; ideal e să adaugi oţetul când apa s-a oprit din clocot, că să nu „zdrobeşti” textura cu aciditate foarte ridicată.
Păstrează borcanele într-un loc răcoros şi încearcă să nu le expui la căldură mare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu