Cozonac cu nuca si rahat
Cozonac cu mac
Reteta
-800 gr faina(tio 450 si tip 550)cate 409 gr din fiecare
-4 oua
-150 gr unt topit si racit
-400 ml lapte caldut
-220 gr zahar
-40 gr drojdie proaspata
-coaja rasa de la o lamaie
-un praf de sare
Unplutura(pentru cel cu mac)
--300 gr mac macinat
-zahar dupa gust
-lapte cat sa acopere macul
Umplutura( pentru cel cu nuca)
-500 gr nuca macinata
--3 linguri cu cacao
-zahar dupa gust
-lapte cat sa acopere nuca măcinata
-rahat 150 gr taiat bucati
Pentru aluat
Se face o maia din putin lapte caldut,drojdie,faina si putin zahar.
Se lasa la dospit
Se pune in robotul de bucatarie faina,zaharul,coaja rasa de lamaie,ouale putin batute cu furculita.Se pune si maiaua si se da drumul la robot
Se adauga treptat laptele,si untul si se lasa la mixat pana se face aluatul.Se adauga si sarea.
Se scoate aluatul pe masa si se mai framanta cu mainile
La nevoie se mai adauga faina.
Aluatul se tranteste de masa cu putere de cateva ori(30 de ori)in timp ce-l framantam.
Se pune la crescut acoperit cu folie de aluminiu sau acoperit cu un prosop.
Dupa ce si-a dublat volumul impartim aluatul in 4 pentru doi cozonaci.Care 2 bucati pentru fiecare cozonac.
Umplutura se pregateste inainte deoarece trebuie sa fie rece
Macul macinat se pune intr-o cratita cu zaharul si cu lapte cat sa-l acopere si se fierbe pana se ingroasa si laptele sa evaporat.Se lasa la racit
La fel se procedeaza si cu nuca
Se intinde cele doua bucati de aluat si punem macul pe amândouă.
Se ruleaza fiecare si se rasucesc impreuna
Se pune in tava si se lasa la crescut acoperite cu un prosop.
Procedam la fel si pentru cozonacul cu
nuca dar se punde deasupra si rahat taiat.
Se pune in tava si se lasa la crescut
Eu le mai las in tavi inca 60 de minute
Se incalzeste cuptorul la 160 grade si se baga cozonacii la copt.
Dupa 20 de minute se scot tavile din cuptor si se schimba locul. Se lasa in cuptor pana se rumenesc frumos dar sa nu fie ars.Inainte cu 10 minute se ung cozonacii cu galbenus de ou si se presara deasupra mac sau se lasa asa.
Daca va placut reteta distribuiti mai departe!
Comentarii
Trimiteți un comentariu