meniu festiv

1. Mușchi de vită cu sos de ciuperci

Ingrediente:

2 bucăți mușchi de vită (aprox. 200 g fiecare)

200 g ciuperci champignon sau mix de ciuperci

1 ceapă mică

2 căței de usturoi

100 ml smântână pentru gătit

50 ml vin alb

30 g unt

1 linguriță ulei de măsline

Sare și piper după gust

Pătrunjel tocat pentru decor


Mod de preparare:

1. Condimentează carnea cu sare și piper.


2. Într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline și unt, prăjește mușchiul de vită 3-4 minute pe fiecare parte pentru un rezultat mediu. Scoate-l și lasă-l la odihnit.


3. În aceeași tigaie, călește ceapa și usturoiul tocate mărunt. Adaugă ciupercile feliate și gătește până se înmoaie.


4. Stinge cu vin alb și lasă să se evapore alcoolul.


5. Adaugă smântâna pentru gătit, amestecă și gătește 2-3 minute.


6. Servește mușchiul de vită cu sos de ciuperci deasupra și pătrunjel tocat.




---

2. Ceviche de doradă regală cu sos de yuzu

Ingrediente:

200 g file de doradă proaspătă

1 lime

1 lingură sos yuzu

½ ardei iute roșu

½ ceapă roșie

1 lingură ulei de măsline

Sare și piper după gust

Coriandru proaspăt tocat


Mod de preparare:

1. Taie fileul de doradă în cubulețe mici.


2. Stoarce sucul de lime și amestecă-l cu sosul de yuzu.


3. Taie ceapa și ardeiul iute foarte fin.


4. Amestecă peștele cu sucul de citrice, ceapa, ardeiul iute, uleiul de măsline, sare și piper.


5. Lasă ceviche-ul la marinat 10-15 minute.


6. Servește decorat cu coriandru proaspăt.




---

3. File de vită cu foie gras și sos de trufe

Ingrediente:

2 bucăți file mignon (aprox. 180 g fiecare)

50 g foie gras

1 lingură ulei de măsline

20 g unt

Sare și piper după gust


Pentru sosul de trufe:

100 ml smântână pentru gătit

1 linguriță pastă de trufe

20 g unt

Sare și piper


Mod de preparare:

1. Prăjește fileul mignon într-o tigaie cu ulei și unt, 3-4 minute pe fiecare parte.


2. Separat, prăjește rapid foie gras-ul într-o tigaie încinsă, 1 minut pe fiecare parte.


3. Pentru sos, încălzește smântâna, adaugă pasta de trufe și untul, amestecând până se îngroașă.


4. Servește fileul mignon cu foie gras deasupra și sosul de trufe turnat peste carne.




---

4. File de doradă cu legume mini și quiche cu brânză

Ingrediente:

2 fileuri de doradă

200 g legume mini (morcovi baby, sparanghel, dovlecei)

1 lingură ulei de măsline

Sare și piper


Pentru quiche:

1 foaie de aluat de tartă

100 g brânză de capră sau cheddar

2 ouă

100 ml smântână pentru gătit

Sare și piper


Mod de preparare:

1. Condimentează fileurile de doradă și prăjește-le în tigaie cu ulei de măsline, 2-3 minute pe fiecare parte.


2. Gătește legumele la abur sau trage-le rapid în tigaie cu puțin unt.


3. Pentru quiche, întinde aluatul într-o tavă, adaugă brânza rasă, ouăle bătute cu smântână, sare și piper.


4. Coace la 180°C timp de 20-25 minute.


5. Servește dorada cu legumele și felii de quiche alături.




---

5. Spaghetti Polpette (Paste cu chifteluțe)

Ingrediente:

200 g spaghete

300 g carne tocată de vită și porc

1 ou

30 g pesmet

2 linguri parmezan ras

1 cățel de usturoi tocat

Sare și piper

1 lingură ulei de măsline


Pentru sos:

400 ml sos de roșii

1 ceapă mică

2 căței de usturoi

1 linguriță busuioc uscat

Sare și piper


Mod de preparare:

1. Amestecă carnea cu oul, pesmetul, parmezanul, usturoiul, sare și piper. Formează chifteluțe și prăjește-le în tigaie cu ulei.


2. Într-o tigaie separată, călește ceapa și usturoiul, adaugă sosul de roșii și condimentele.


3. Fierbe pastele conform instrucțiunilor.


4. Amestecă pastele cu sosul și chifteluțele, apoi servește cu parmezan ras deasupra.




---

6. Spaghetti cu legume și sos Napoli (preparat vegetarian)

Ingrediente:

200 g spaghete

1 dovlecel mic

1 ardei gras

1 morcov

1 ceapă mică

2 căței de usturoi

400 ml sos de roșii

1 linguriță busuioc uscat

1 linguriță oregano

1 lingură ulei de măsline

Sare și piper


Mod de preparare:

1. Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.


2. Toacă legumele cubulețe și călește-le în tigaie cu ulei de măsline.


3. Adaugă usturoiul, apoi sosul de roșii, busuiocul, oregano, sare și piper.


4. Fierbe sosul 10-15 minute, apoi adaugă pastele fierte și amestecă bine.


5. Servește cu parmezan ras sau fulgi de drojdie inactivă pentru o variantă vegană.



Comentarii