Prajitura cu blat de cacao si crema de mascarpone

 



Am facut aceasta reteta de prajitura cu blat de cacao si crema de mascarpone de cel putin 5 ori,  dar niciodata nu am apucat sa fac poza .

Am reusit acum, c-au fost mai multe feluri pe platou :))) si am reusit sa salvez cateva bucati.

O recomand din suflet! O prajitura gen Tiramisu, cu blat de cacao,  insiropata, cu crema aromata si buna, completata perfect de glazura de ciocolata.

Ingrediente reteta Prajitura cu blat de cacao si crema de mascarpone”

  • Blat
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linfuri cu varf faina alba
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • un plic zahar vanilat
  • un plic praf copt
  • un vf cutit sare
  • Crema de mascarpone
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 250 gr mascarpone
  • 2 plicuri zahar valilat
  • 200 ml frisca lichida
  • o lingurita gelatina granule
  • Sirop
  • 2 linguri zahar
  • 150 ml apa
  • coaja rasa lamaie
  • 1 lingurita Amaretto
  • 100 ml cafea preparata
  • Decor – glazura de ciocolata
  • 100 gr ciocolata alba+30 gr unt
  • 40 gr ciocolata neagra
  1. Blat de cacao
  2. Separa albusurile de galbenusuri.
  3. Galbenusurile freaca-le cu uleiul si apa , iar albusurile mixeaza-le spuma cu praful de sare.
  4. Adauga zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie lucioasa ce se tine de paletele mixerului.Adauga galbenusurile, faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si zaharul vanilat.Omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
  5. Tapeteaza o tava (de 20/28 cm a fost a mea) cu hartie de copt , toarna compozitia, niveleaza si introdu tava in cuptorul preincalzit.
  6. Coace blatul la foc mediu (165 grade) pana trece testul cu scobitoarea.
    Scoate-l si lasa-l la racit si pregateste crema de mascarpone
  7. Gelatina o pui la hidratat in 3 linguri apa rece.
  8. Frisca o mixezi , dar nu complet, pentru ca va mai fi mixata si impreuna cu amestecul de galbenusuri.
  9. Pui intr-un vas galbenusurile impreuna cu zaharul si lasi la foc mic amestecand continuu pana ce zaharul e aproape complet diluat. Opresti focul, adaugi gelatina si amesteci pana se topeste.
  10. Pui vasul in altul, cu apa rece si amesteci pana e COMPLET rece. Adaugi vanilia si mascarpone si omogenizezi.
  11. Torni totul peste frisca si mixezi cateva minute, pana ce amestecul capata consistenta dorita.
  12. Nu mixa exagerat de mult sa nu „branzesti” crema.Foloseste produse de calitate, atat frisca cat si mascarpone sa fie proaspete, sa nu risti sa se taie :).
  13. Da la rece pentru minim 30 minute.
  14. Sirop.

  15. Caramelizeaza zaharul. Stinge cu apa si pune inapoi pe foc. Lasa sa dea cateva clocote, adauga coaja de lamaie , rom si cele 100 ml cafea si lasa sa se raceasca bine.
  16. Asamblare prajitura
  17. Taie blatul in 3 felii egale.
  18. Aseaza incepand cu primul blat, insiropeaza si intinde un strat cu 1/3 din crema.Aseaza al doilea blat,insiropeaza, intinde iar crema, aseaza al treilea blat, insiropeaza, intinde restul de crema si niveleaza bine.Da prajitura la rece pentru 10 minute apoi pregateste ciocolata pentru decor.
  19. Topeste ciocolata alba impreuna cu untul, pe baie de abur. Raceste pana ajunge la temperatura camerei apoi intinde-o frumos peste prajitura.Ciocolata neagra pune-o intr-un posh de silicon si introdu poshul in apa fierbinte.
  20. Cand e topita spriteaz-o peste ciocolata alba dupa inspiratie.
  21. Da tava la rece pentru cel putin 2 ore.

edit:6.05.2017

de Paste am facut-o fara sirop. Am pregatit blatul din 9 oua, 9 linguri zahar, 9 linfuri cu varf faina alba, 4 linguri cacao, 5 linguri ulei, 5 linguri apa, un plic zahar vanilat, un plic praf copt, un vf cutit sare si am impartit compozitia in 3 parti egale si-am copt 3 foi.

La crema am pus 450 g mascarpone (nu 250 g ca in reteta), 6 linguri de zahar si 2 lingurite gelatina ; in rest am pastrat ingredientele ca in reteta de mai sus)

 

Am uns foile cu crema si gata.





Comentarii