CEAI DE CHIMEN: PROPRIETATI, BENEFICII, DIETA, CONTRAINDICATII
In prezent, chimenul ocupa un loc fruntas printre plantele aromatice folosite in bucataria internationala. Mirodenie straveche, chimenul isi are originea pe tarmurile Marii Mediterane si ale Egiptului.
Chimen (Cavum carvi): Informatii Generale
Chimenul este o planta ce s-a facut cunoscuta inca din vremuri stravechi, populara fiind mai ales in Egipt, Grecia si Roma. Simbol al succesului pentru vechii greci, chimenul se evidentiaza printr-o savoare distincta, foarte usor amaruie si iute, dar totusi calda si placuta.
Chimenul are o lunga si fascinanta istorie. Era cunoscut inca de acum 5000 de ani, mari cantitati de chimen fiind gasite in piramidele egiptene. Chimenul este una din mirodeniile lumii antice, fiind o planta aromata, preferata de romani, care il foloseau pentru aromarea si conservarea carnii. In timpurile stravechi, chimenul era un simbol al lacomiei si al tradarii. Ciudat insa, in timpul Evului Mediu, aceasta semnificatie se schimba, chimenul devenind un simbol al credintei. In Germania, unde chimenul este un condiment foarte popular, exista obiceiul ca mirii, la nunta, sa-si daruiasca seminte de chimen, pentru a-si arata fidelitatea unul fata de celalalt. In timpul perioadei medievale chimenul era foarte pretuit in Marea Britanie si Europa, dar treptat se pare ca a iesit din gratiile acestor regiuni.
Este originar din tarile din estul Mediteranei si din nordul Egiptului, dar in prezent se cultiva si in alte tari din Europa, in Maroc, Iran, Turcia, India, China si in America. Chimenul creste cel mai bine in zonele insorite cu ploi putine. Semintele mici, in forma de baca, au 9 margini si o culoare maro-galbuie. Chimenul, cunoscut sub denumirea sa stiintifica “Carum Carvi” a fost desemnat planta anului 2016 de catre Cercul de Studiu “Istoria dezvoltarii plantelor medicinale” de la Universitatea din Wuerzburg din Germania. Considerata una dintre cele mai vechi plante aromatice din Europa, chimenul, a fost pus pe lista plantelor medicinale de catre Carol cel Mare. In Romania, chimenul este cunoscut si sub denumirea de secarea, chimion, chimin sau chiman.
Seminte de chimen: Proprietati
Cunoscut mai ales pentru calitatile sale de aromatizare a mancarii, chimenul are multiple calitati terapeutice, dovedite stiintific.
Chimenul este o planta care ocupa un loc important in istoria omenirii, atragand numeroase superstitii si legende. Una dintre superstitii spune ca chimionul are puterea de a preveni furtul de orice obiect care contine aceasta samanta si sa pastreze intr-un cuplu interesul viu al celor doi parteneri. Astazi, unii oameni cred ca chimenul are putere de vindecare, folosind aceasta planta sub toate formele sale: ulei, fructe si seminte.
Printre proprietatile semintelor de chimen se numara:
- In plus fata de utilizarea lor ca medicamente traditionale, semintele de chimen reprezinta adevarate surse de hrana, fiind bogate in elemente nutritive, precum: minerale, vitamine, antioxidanti.
- Semintele de chimen sunt o sursa bogata de fibre dietetice. 100 g de seminte furnizeaza 38 g de fibre, 100 % din aportul zilnic recomandat de fibre. Ajuta la prevenirea constipatiei prin accelerarea miscarii sale prin intestin. De fapt, timpul de tranzit gastro- intestinal al produselor alimentare descreste considerabil.
- Chimenul este bogat in antioxidanti, precum: luteina, caroten. Acesti compusi au rolul de a elimina radicalii liberi din organism, protejandu-ne astfel de cancer, infectii, imbatranire si boli neurologice degenerative.
- Chimionul este o sursa excelenta de minerale: Fier, Cupru, Calciu, Potasiu, Mangan, Seleniu, Zinc, Magneziu. Cuprul este necesar pentru productia de celule rosii din sange. Fierul este necesar pentru formarea de celule rosii din sange . Zincul este un co-factor in multe enzime care regleaza cresterea si dezvoltarea, generarea spermei, digestia si sinteza acizilor nucleici. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corpului care ajuta la reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.
- Semintele de chimen sunt, de asemenea, extreme de bogate in vitamine, precum: vitamina A, vitamina C, vitamina E si vitamine din complexul B.
Seminte de chimen : Actiune
Pentru a obtine efectul maxim al substantelor care se gasesc in plantele medicinale se pot utiliza diferite procedee de preparare, cum ar fi infuzia, decoctul, maceratul. Tehnica se bazeaza pe extractia principiului sau grupului de principii active folosindu-se dizolvanti ca apa, vinul, alcoolul, otetul sau uleiul. Impreună cu principiul activ al plantei se extrag si unele substante secundare, care au proprietatea de a mari efectul terapeutic al plantelor. Fitoterapia cu preparate din fructe de chimen se bazeaza pe actiunea lor carminativa, antispastica, astringenta, diuretica, expectoranta, stomahica, galactogoga si vermifuga.
Seminte de chimen : Indicatii
Exista numeroase plante medicinale ce au efecte terapeutice pentru mamici, nou-nascuti, sugari, bebelusi, plante ce sunt considerate adevarate remedii naturiste. Este cunoscuta utilizarea de ceai de chimen pentru bebelusi, fiind cunoscut ca un tratament bun pentru colici. De asemenea, ceai de chimion este recomandat spre utilizare si mamelor in timpul alaptarii, avand rolul de a stimula secretia lactata. Pentru un efect desavarsit este indicat a se consuma ceaiul de chimen in combinatie cu alte plante, precum : ceai de chimen si anason sau ceai de chimen, fenicul si anason.
Dieta cu ceai de chimen
Este cunoscut faptul ca, in ziua de astazi, multe femei duc o lupta continua cu kilogramele si aleg sa adopte un stil de viata benefic pentru sanatate prin sport si alimente atent alese. Daca vrei sa scapi de kilograme in plus, poti adopta dieta cu semintele de chimen.
Consumat in mod regulat, ceaiul de chimen ajuta la slabit prin arderea grasimilor, mai ales in zona abdomenului. Iata ce trebuie sa stii pentru a putea incepe o dieta cu ceai de chimen:
- Pentru a putea vedea rezultate, trebuie baut ceai de chimion timp de o luna, in mod regulat. Pentru a accelera procesul de ardere a grasimilor se poate consuma ceai de chimen cu ghimbir, fiind cunoscut rolul important al ghimbirului in curele de slabire.
- Ceaiul de chimen ne poate ajuta sa scapam de 12kg in 4 saptamani.
- Consumul de ceai de chimen creste temperatura corpului, iar acest lucru intensifica metabolismul, conducand la arderea mai multor calorii fara a depune un efort suplimentar.
- Ceaiul de chimen creste cu pana la 25% capacitatea organismului de ardere a grasimilor.
- Pentru cei care au probleme cu greutatea se recomanda cura cu chimen, existand nenumarate retete in acest sens ce au ca efecte reducerea greutatii corporale.
Ceai de Chimen : Beneficii
De obicei, semintele de chimen sunt folosite ca ceai, ca un condiment si ca tinctura pentru piele. Ceaiul de chimion și infuzii este cel mai bun pentru tratarea parazitilor intestinali, infectii ale tractului urinar, tuse, raceli, bronsita si febra. De asemenea, el ajuta la stimularea imunitatii. Infuzia de chimen este recunoscuta pentru cresterea poftei de mancare la pacientii supusi chimioterapiei si este, de asemenea, utila pentru imbunatatirea alaptarii la noile mame. Printre beneficiile terapeutice pe care ni le aduce consumul de chimen amintim:
- Este recomandata administrarea de ceai de chimen dulce sau chimen negru pentru tratarea afectiunilor stomacale, precum reglarea sucurilor gastrice acide sau pentru gaze la stomac. Una dintre utilizarile sale importante consta in tratarea tulburarilor gastro - intestinale si digestive. Este, de asemenea, folosit pentru a vindeca ulcerele gastrice datorita proprietatilor sale calmante. Este bogat si in fibre, chimenul dulce ajuta la buna functionare a sistemului digestiv.
- Ceaiul de chimen reprezinta o sursa importanta de vitamina C si vitamine din complexul B.
- Ajuta la colici. Colica reprezinta plansetul puternic si persistent, care apare la sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni. Se poate administra ceai de chimen pentru sugari preparat astfel: se adauga cateva seminte de chimen in laptele care fierbe si se amesteca impreuna cu miere.
- Imbunatateste digestia. S-a demonstrat ca o mana de seminte de chimen dupa o masa grea poate imbunatati capacitatile digestive ale stomacului. De asemenea, este benefic in ceea ce priveste reducerea starii de balonare pe care o resimtit dupa o masa copioasa.
- Ceaiul de chimen dulce este de asemenea un bun diuretic si laxativ. Semintele de chimen actioneaza ca un laxativ natural. Ceaiul de chimen sau adaugarea de seminte de chimen in mancare este suficient pentru a profita de acest efect.
- Ajuta la intarirea sistemului imunitar si este benefic pentru tuse. Semintele de chimen ajuta in tratarea simptomelor racelii, printre care si tusea. De asemenea, durerile in gat pot fi ameliorate cu ajutorul acestor seminte.
- Este indicat a se consuma ceai de chimen in cazul colesterolului marit si al gastritei.
- De asemenea, chimenul este indicat pentru anemie si greturi matinale.
CEAI DE CHIMEN : MOD DE PREPARARE
Prepararea ceaiului de chimen este foarte facila, dupa cum urmeaza:
- Avem nevoie de o lingurita de seminte de chimen la o cana cu apa.
- Pune semintele in ibric si incalzeste-le la foc mare timp de 5 secunde.
- Apoi adauga apa.
- Lasa ceaiul sa dea in clocot, ia-l de pe foc si lasa-l deoparte cateva minute, ibricul il acoperim cu o farfurioara.
- Se pot adauga si alte seminte, precum cele de fenicul. Este recomandat consumul de ceai de fenicul pentru beneficii mai mari.
- Se strecoara ceaiul si se serveste simplu sau cu miere.
CHIMEN : ALTE MODURI DE UTILIZARE
Chimenul poate fi folosit intr-o multitudine de forme, cele mai raspandite fiind: pulberea de chimen, infuzia (ceaiul), tinctura, uleiul volatil si uleiul pentru uz extern.
In ultimul timp, chimenul si-a facut loc, usor, dar sigur si in industria cosmetica. Chimenul este folosit tot mai des in compozitia cremelor si a unguentelor, avand rolul de a ameliora aspectul pielii, hidrateaza pielea si elimina semnele de oboseala.
Uleiul volatil de chimen. Exista mai multe tipuri de ulei de chimen: ulei de chimen negru, ulei de chimen dulce. Se extrage doar prin procedee industriale, prin distilare si, mai rar, prin antrenare cu alcool. Se gaseste in farmaciile si in magazinele naturiste, dar trebuie sa aiba specificat pe ambalaj faptul ca este valabil si pentru uz intern. La adulti, se administreaza cate 2-6 picaturi de trei ori pe zi, la copiii intre 6 si 16 ani – 1-3 picaturi, de 2-3 ori pe zi, la copiii intre 1 an si 6 ani – sub o picatură pe zi, adică maximum 0,02 ml pe zi. Uleiul de chimen este inclus si in diverse siropuri ori ceaiuri preambalate, cu efecte calmante pentru copii.
Tinctura de chimen. Se pun intr-un borcan 10 linguri de pulbere de seminte, care se acopera cu 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade, amestecand continuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile. Apoi preparatul se strecoara, se adauga 10 picaturi de ulei volatil de chimen, se agita bine, iar extractul astfel obtinut se depoziteaza in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza o lingurita de 4 ori pe zi, in tratamente cu o durata de 1-3 luni.
Uleiul pentru uz extern. Intr-o jumatate de litru de ulei de masline sau floarea-soarelui se pun 10 linguri de pulbere de seminte de chimen. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, la soare, dupa care se filtreaza, se adauga 15 picaturi de ulei volatil de chimen, iar preparatul astfel obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.
CEAIUL DE CHIMEN : CONTRAINDICATII. REACTII ADVERSE
Ca orice produs folosit in exces, si ceaiul de chimen poate avea efecte adverse. Pentru femeile gravide nu este indicat a consuma ceai de chimen in timpul sarcinii, ci doar ca un ajutor natural pentru alaptare. Consumul de ceai de chimen in exces in timp de sarcina poate cauza un avort spontan.
In ceea ce priveste administrarea chimenului copiilor, exista riscul declansarii unei crize de epilepsie. De regula, pentru copiii foarte mici este recomandat din acest motiv feniculul, in locul chimenului.
Consumul in exces de ceai de chimen dulce poate avea efecte adverse asupra sistemului digestiv, cauzand spasme. Chimenul dulce poate fi toxic in doze mari, asadar nu depasi doza recomandata. Chimenul este contraindicat persoanelor care au alergie la plantele din familia Apiaceae (Umbeliferae). In cazul in care aveti alergie la chimen, intrerupeti consumul de ceai si adresati-va unui medic. Simptomele cele mai frecvente sunt: mancarimile si inrosirea pielii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu