cea mai buna reteta de hummus

Azi voi impartasi cu voi reteta de hummus clasic, sau simplu, sau de baza (nu stiu exact cum sa-l denumesc). Ce vreau sa zic este ca la aceasta reteta pot fi adaugate diferite alte ingrediente, cum ar fi piureuri de legume fierte sau coapte, iaurt, condimente diverse, obtinand un hummus mai elaborat (de exemplu hummus cu dovleac, cu sfecla rosie, cu anghinare etc.). Asta al meu e simplu si bun :). Pentru pasul urmator, trebuie doar sa va lasati imaginatia sa zburde.

Ingrediente Hummus:

  • 1 conserva de naut
  • 1 lingura de tahini (este o pasta de susan pe care o gasiti la orice magazin arabesc)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lamaie
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin + 2-3 linguri pentru servire
  • 1 varf de cutit de chimion pudra
  • sare
  • pentru servire: 1 lingurita rasa de paprika aromata, 1 lingurita rasa de sumac (optional), patrunjel verde tocat (eu am folosit cepsoara)

Preparare Hummus:

Pentru pregatirea unui hummus cremos si fin, aveti nevoie de un ajutor de nadejde, un blender sau un mixer de mana cu accesoriu pentru pasare.

Ingredientele, v-am spus, sunt putine si simple si se gasesc usor. Vreau sa precizez ca ceea ce am facut eu este o „scurtatura”, adica am folosit naut din conserva, gata fiert. Desigur, pentru hummus sau pentru orice alta reteta puteti folosi naut fiert in casa, numai ca, in acest caz, la timpul total de preparare de 5 minute mai adaugati… vreo 12 ore. :) Exact: inmuiat boabele de naut uscat, peste noapte, in apa rece, oparit, apoi trecut in apa foarte rece, ca sa se ridice la suprafata ceva pielite, care trebuie indepartate cu o spumiera, apoi fiert in apa cu sare si bicarbonat pana se inmoaie. Dupa parerea mea, exista situatii in care folosirea unui semipreparat (legume congelate, conserve de diferite legume) este perfect acceptabila, cu atat mai mult cu cat conserva folosita nu contine niciun fel de conservanti si nici un fel de alte ingrediente decat naut, apa si sare.



1. Scurgeti de apa conserva de naut, pastrand lichidul deoparte.

2. Puneti intr-un castron boabele de naut, pasta tahini, zeama de lamaie (atentie, sa nu scapati si samburi) si usturoiul. Adaugati uleiul de masline si pasati.


3. Adaugati treptat cate putin din lichidul pastrat deoparte, atata cat sa obtineti o pasta de o consistenta cremoasa, nu prea groasa dar in niciun caz sa nu curga.

4. Condimentati cu chimenul pisat, sare si piper dupa gust. Pastrati la frigider pana in momentul servirii, aplicand folie alimentara direct pe suprafata hummusului, ca sa nu prinda crusta.

5. Pentru servire, transferati intr-o farfurie, stropiti cu ulei de masline extravirgin si presarati cu paprika de buna calitate (poate fi si paprika iute, daca va place). Eu am presarat si un strop de sumac, e un condiment provenind din aceeasi parte a lumii ca si hummusul, care are un gust acrisor si placut, ca de lamaie.Mie imi place sa folosesc lipii prajite in tigaie .Pofta buna 






Comentarii