Ceaiul de Kombucha


Ceaiul de Kombucha


Ingrediente ceai:

  • 1 litru apa filtrata fiarta
  • 2 plicuri ceai negru sau verde
  • 100 g zahar brut, nu bru, sau zahar de cocos

Instructiuni:

Ceaiul se prepara cum se prepara orice ceai, lasandu-l la racit neaparat. Dupa ce s-a racit complet, se adauga ceaiul intr-un borcan de 2-3 litri, peste care adaugam zaharul brut si ciuperca de Kombucha. Lasam la intuneric ceaiul timp de 3-4 zile. Daca este cald in casa, adica peste 20C, s-ar putea ca bautura sa fie gata mai devreme. Trebuie sa fie acidulata si sa aiba gust de otet, doar atunci zaharul a fost complet digerat de ciuperca cat si ceaiul negru sau verde. Daca il consumati mai devreme, va contine zahar si concentratie mare de teina.

Cand e gata ceaiul?

Repet, nu este o regula de fermentare si un numar fix de zile, fiindca depinde de multe aspecte: temperatura camerei, calitatea ciupercii (daca e batrana sau tanara, in plina forta). Oricum multi cred ca ceaiul de kombucha trebuie baut doar cand e putin otetit, insa corect este atunci cand este aproape precum otetul. Doar atunci are zaharul complet consumat si isi face efectul laudat.

Consum:

Fiindca ciuperca consuma atat zaharul brut cat si ceaiul negru, poate fi consumata si de copii (, adulti, femei insarcinate si femei care alapteaza, insa cu masura, adica un pahar pe zi fiindca precum socata si orice bautura/ preparat fermentat, contine un procent mic de alcool. Puteti adauga miere la final in pahar dar nu in borcanul in care se afla ciuperca, ci separat.
Pentru cei care fac tratament pentru afectiunile de mai sus, consultati un medic naturist pentru o recomandare personalizata, in functie de diagnostic.

Pasii urmatori:

  • Dupa ce s-a consumat ceaiul, se adauga peste o parte din lichidul otetit (cam jumatate de borcand de lichid), inca o tura de ceai proaspat negru sau verde si, se ia de la capat toata operatiunea.
  • Daca doriti sa nu mai consumati, puneti ciuperca si o parte din lichidul otetit la intuneric, intr-o camera racoroasa. Adaugati odata la 2-4 saptamani cel putin 3-4 linguri zahar brut sau de cocos. Pentru ca ciuperca sa reziste, trebuie sa fie hranita, altfel va muri sau isi va pierde puterea.
Ciuperca de kombucha arata ca o clatita americana si este formata dintr-o colonie de nu mai putin de 12 specii de microorganisme. Colonia este compusa din bacterii „prietenoase” si ciuperci, care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului negru sau verde, in substante care imbogatesc flora intestinala care ajuta la mentinerea sanatatii. Am incercat sa adaug miere in loc de zahar brun insa mi-am omorat o kombucha in felul acesta. Mierea contine antibiotic natural care distruge imediat coloniile de bacterii „prietenoase”. Puteti adauga miere la final in pahar dar nu in borcanul in care se afla ciuperca, ci separat. E bine de stiut ca bautura poate fi consumata atunci cand pH-ul este sub 4. De asemenea e bine de stiut, ca pe masura ce consuma/digera zaharul, cultura de kombucha produce:
  1. Un numar de acizi organici.
  2. Vitamine cum ar fi complexul de vitamina B (B1, B2, B3, B6, B12), acidul folic, vitaminele C, D, K, PP.
  3. Minerale cum ar fi : Fier, Mangan, Magneziu, Potasiu, Calciu, Cupru, Zinc, si de asemenea alti 14 acizi aminati precum si o multitudine de substante vegetale active (pana la 1000) cum ar fi: polifenoli, flavone si izoflavonoide 
  4. Aminoacizi, enzime si microorganisme probiotice vii:
  • Acid glucoronic – cel mai puternic detoxifiant al organismului.
  • Acid lactic – esential pentru sistemul digestiv. Asista circulatia sangelui, previne constipatia, previne cancerul prin reglarea pH-ului din sange.
  • Acid acetic – este un conservant puternic si are proprietatea sa anuleze bacteriile daunatoare.
  • Acid usnic – un puternic antibiotic care poate lupta impotriva multor virusi.
  • Acidul oxalic – ajuta la producerea de energie intercelulara.
  • Acit butiric – ajuta la combaterea infectiei cu candida.
  • Acid malic – ajuta la detoxifierea ficatului.
Se stie despre bautura de kombucha ca se poate face doar daca ai lichid de start. Va spun ca merge si varianta simpla, doar cu ceai verde sau negru  si zahar brut cat si varinta de Socata cu Kombucha. Dar ca sa fiti siguri, asa cum am zis si in video, pastrati mereu lichidul pentru o urmatoarea tura de ceai.
Daca doriti sa cumparati Kombucha, incercati sa gasiti site-uri si grupuri care ofera gratis aceasta ciuperca sau pur si simplu faceti cautare pe net.

Comentarii