Curry este un nume generic pentru a descrie o serie de mâncăruri elaborate, cu un amestec de condimente, tipic bucătăriilor asiatice. Numele a fost popularizat de către coloniştii britanici din India şi era utilizat pentru a descrie o serie de mâncăruri locale cu sos. Cuvântul curry derivă din „kari“, însemnând „sos“ în limba tamilă. Un curry conţine în general ghimbir, usturoi, ceapă, coriandru, ardei iute, chimion, scorţişoară, turmeric, seminţe de muştar, cuişoare.
Ingrediente
- 1 kg carne macră de miel
- 2 cepe albe
- 1 căpăţână mică de usturoi
- 1 ardei iute roşu
- 1 lingură ghimbir ras
- sare, după gust
- ½ linguriţă piper negru măcinat
- 1 linguriţă chimion pudră
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 linguriţă turmeric pudră
- 1 linguriţă boabe de muştar
- 3-4 cuişoare
- 1 linguriţă boia iute
- 1 linguriţă zahăr
- 2 foi de dafin
- 300 g suc de roşii
- 50 ml ulei
Mod de preparare
Speli carnea de miel şi o tai cuburi. Speli cepele şi le toci, cureţi ustuoiul şi îl zdrobeşti. Tai felii ardeiul iute.
Încingi uleiul în cratiţa antiaderentă şi adaugi boabele de muştar, cuişoarele, scorţişoara, chimionul, boiaua şi turmericul.
Căleşti condimentele 2 minute, ca să se elibereze toate aromele, apoi adaugi ceapa, usturoiul, ghimbirul şi ardeiul iute. Mai ţii pe foc mediu 5 minute, amestecând des. Pui carnea de miel, condimentezi cu sare şi piper, torni sucul de roşii şi adaugi foile de dafin şi zahărul. Completezi cu 2 căni de apă şi laşi curry-ul la foc mic, acoperit cu capac, aproximativ 2 ore şi jumătate.Din când în când, amesteci. Când sosul s-a îngroşat şi carnea se rupe cu furculiţa, este gata.Îl ornezi cu verdeaţa preferată şi îl poţi servi cu lipii sau cu orez simplu, fiert.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu