Tiramisu original recipe


Tiramisu original - rețeta italiană autentică savori urbane

Tiramisu este poate cel mai celebru desert italian care a devenit notoriu la nivel mondial. Rețeta originală de Tiramisu prevede pișcoturi însiropate în cafea tare, montate cu o cremă fină și aerată de mascarpone cu zahăr și ouă și 

Tiramisu este un desert italian devenit celebru prin anii ’60. Originile lui sunt disputate între regiunile Toscana, Piemonte, Friuli Venezia Giulia și Veneto iar momentul „nașterii” acestuia este necunoscut. Se speculează că ar fi apărut în secolul 17 la Siena dar nu este foarte clar. Acest „dessert freddo” a devenit foarte popular deoarece este foarte gustos, răcoritor și se prepară rapid și fără foc (la rece). Ca orice fel celebru și Tiramisu a fost distorsionat după ureche de diverse gospodine sau „chefi” și s-a ajuns la niște versiuni foarte îndepărtate de original. Frișca nu are ce căuta într-un Tiramisu autentic (mai ales cea vegetală!) iar pișcoturile nu se însiropează cu cacao instant cu lapte ci cu cafea veritabilă. Pentru hipertensivi sau copii se poate folosi o cafea decofeinizată. Este foarte importantă calitatea ingredientelor: mascarpone să fie natural (nu de alta dar există și imitații), cafeaua să fie una tare, veritabilă, aromată, preparată corect iar ouăle să fie proaspete.

Cele mai multe discuții sunt pe marginea utilizării ouălor crude dar nu trebuie să vă faceți probleme dacă acestea sunt proaspete. Tot cu ouă crude se face și maioneza clasică ( Nu știu dacă vă amintiți că în copilăria anilor ’70-80 obișnuiam să ne facem desert instant „la ceașcă” din gălbenușuri crude frecate cu zahăr. Ce bună era crema aceea!

 Cucchiaio d’Argento și celebrul blog Giallo Zafferano al Soniei Peronaci .

 

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8-10 porții de Tiramisu.


 

Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor: 
Portii: 8-10 porții de Tiramisu original

Crema pentru Tiramisu
  • 500 g mascarpone
  • 100 g zahăr
  • 4 ouă proaspete
  • opțional: ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
În plus:
  • 300 g pișcoturi (Savoiardi)
  • 300 ml cafea naturală tare (tip moka) îndulcită cu 2-3 lingurițe de zahăr
  • opțional: 50 ml lichior de migdale (Amaretto) sau vin dulce Marsala
  • 1 lingură de pudră de cacao amară

Comentarii