Nu stiu cine a botezat aceasta prajitura Kati, dar este cunoscuta in Ungaria de zeci de ani. Nu stim cine o fi fost acea „Kati” dupa care s-a denumit aceasta prajitura (Kati tészta). Kati este diminutivul numelui Ecaterina (Katalin in limba maghiara). In limba romana am putea sa-i spunem „Prajitura Cati”. Am vazut ca lumea a tot botezat-o: Cati, Katy, Caty sau chiar Cati
Din ingredientele de mai jos am obtinut o prajitura de 30 x 30 cm.
- 600 g faina
- 180 g untura sau 250 g unt cu min 80% grasime
- 160 g zahar pudra
- 4 galbenusuri
- 100 ml lapte
- sare, vanilie
- 200 ml apa
- 60 g zahar tos
- vanilie
- 50 ml rom
- 50 g cacao
- 160 g gem de caise
- 250 g unt minim 80%
- 80 g zahar pudra
- 4 albusuri
- 200 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- ciocolata neagra rasa
cum se pregatesc foile fragede pentru prajitura kati?
Intr-un bol se amesteca toate ingredientele pentru aluat. Acestea trebuie sa fie reci. Nu se framanta, aluatul trebuie sa ramana fraged. Daca este nevoie se mai adauga o lingura de apa rece. Tehnica este cea de la aluatul pentru tarta
Se obtine un aluat omogen, ca o plastilina. Se da la rece macar 15 minute.Aluatul se imparte in 3 portii, de aproximativ 400 g si se intinde direct pe hartia de copt astfel incat sa obtinem patrate de circa 30×30 cm. Foile se coc apoi la 170° C – cuptor preincins (treapta medie la cele cu gaz) timp de 7-8 minute.Se alege cea mai urata din cele 3 foi si se sfarama. Ea va ajunge in crema. De aceea se numeste prajitura cu foaie sfaramata.
cum se face crema pentru prajitura kati?
Pentru crema punem la fiert 200 ml apa cu 60 g zahar tos si se fierbe un sirop. Nu trebuie fiert mult… 3-4 minute ajung. Se adauga apoi cacaoa si vanilia si apoi se ia de pe foc. Se adauga si gemul de caise si romul. Se omogenizeaza si se adauga in sirop si foaia sfaramata. Eu nu folosesc esenta de rom pentru ca nu-mi place aroma ei. Prefer sa pun rom adevarat
Separat se bate untul pana se spumeaza bine, se adauga si zaharul pudra si apoi, treptat, se inglobeaza cate o lingura din compozitia cu rom, amestecand fie cu o paleta, fie cu mixerul in reprize scurte a cate 1-2 secunde.
spuma sau bezeaua italiana pentru prajitura kati
Pentru stratul de bezea se bat bine albusurile cu un praf de sare, apoi aveti doua posibilitati. Fie adaugati zaharul direct, dar prajitura va ramane cu albus crud, fie faceti un sirop din zahar si 100 ml apa si dupa ce s-a ingrosat siropul (sa ajunga la 115 grade Celsius) il turnati fierbinte in albusul care se bate cu mixerul. Nu uitati de vanilie!O alta varianta de bezea este cea elvetiana, batuta pe abur. Se face foarte simplu: puneti cele 4 albusuri nebatute impreuna cu zaharul si vanilia intr-un castron de metal. Le amestecati usor cu un tel si asezati castronul pe o oala (potrivita ca dimensiuni) in care fierb 2 degete de apa. Amestecati compozitia pana ce ajunge la 75 C.Turnati mixul in vasul robotului si bateti spuma pana ce se racoreste (cca. 10-15 minute). Puteti folosi si mixerul de mana si sa bateti spuma direct in castronul metalic in care ati gatit-o pe abur.
MONTARE PRAJITURA KATI CU FOAIE SFARAMATA SI CREMA DE CIOCOLATA CU ROM
Prajitura Kati cu blat sfaramat are mai multe straturi. Primul strat este unul din aluat fraged. Peste acest aluat vine crema cu cacao si rom.Deasupra radem ciocolata. Pentru aceasta eu folosesc ciocolata cu minim 60% cacao si un peeler pentru legume. Ciocolata e bine sa fie rece, din frigider.Decorul de ciocolata rasa este fain si se face foarte rapid.
Incercati si voi aceasta prajitura Kati cu foaie sfaramata, crema cu rom si bezea!
Comentarii
Trimiteți un comentariu