Prajitura cu mascarpone si jeleu de capsuni

                      



pentru blat

5 oua
5 linguri zahar
5 linguri ulei
5 linguri apa
5 linguri faina
3 linguri cacao
un praf sare

pentru sosul de capsuni

250 gr capsuni
3 linguri zahar

pentru crema mascarpone

500 gr mascarpone
100 gr zahar pudra
300 ml smantana dulce ptr frisca 
5 gr gelatina

pentru jeleul de capsuni

250 gr capsuni
50 gr zahar
50 ml apa
5 gr gelatina



Mod de preparare prajitura cu mascarpone si capsuni

Separam albusurile de galbenusurile. Batem albusurile cu un praf de sare pana devin ferme. Adaugam zaharul si mixam pana cand obtinem o bezea tare si lucioasa.

Mixam galbenusurile cu uleiul si emulsia rezultata o adaugam peste albusuri. Adaugam si apa si incorporam, cu ajutorul unei spatule.
Adaugam faina si cacao si incorporam. Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si nivelam. (dimensiuni tava 25*35)

Coacem la 180 grade, pentru circa 30 minute. Lasam blatul sa se raceasca apoi il asezam pe un fund sau un platou cu fata in jos, si desprindem cu grija hartia de copt.
Cat a stat blatul in cuptor am pregatit sosul de capsuni. Capsunile taiate cubulete impreuna cu zaharul le punem sa fiarba la foc mic, pana cand capata consistenta de dulceata, dar ceva mai subtire. Lasam sa se raceasca si intindem in strat subtire peste blat.
Frecam mascarponele cu zaharul pudra pana devine cremos.
Mixam smantana dulce pentru frisca pana devine ferma si o amestecam cu mascarponele.

Dizolvam gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj, o adaugam in crema si incorporam.  Gelatina nu trebuie sa fie fierbinte atunci cand o adaugam in crema.

Intindem crema peste stratul de caspuni si nivelam.   Dam la frigider si preagatim jeleul de capsuni. Capsunile taiate cuburi le amestecam cu zaharul si apa si le punem sa fiarba la foc mic. Cand compozitia incepe sa se lege dam deoparte si, cat inca este fierbinte, adaugam gelatina.
Lasam sa se raceasca complet si apoi adaugam jeleul peste crema mascarpone si il intindem pe toata suprafata prajiturii.
Dam la frigider pentru cel putin trei-patru ore, de preferat peste noapte, apoi taiem prajitura cuburi, avand grija sa stergem cutitul inainte de fiecare felie.



Comentarii