Placinta cu Iaurt si Portocale (Portokalopita

I se spune placinta cu iaurt si portocale, adica portokalopita, desi nu seamana mai deloc cu o placinta traditionala. Mai degraba este o prajitura cu iaurt, insiropata si aromata cu mult sirop de portocale, dar al carui blat este facut din foi subtiri de placinta, oua, ulei de masline si evident iaurt grecesc. In varianta originala aceastaplacinta greceasca este plina de parfumul portocalelor, dar daca va place un gust mai acrisor o puteti face si cu lamai sau chiar si cu un simplu sirop de zahar ars. Nu cred sa existe taverna in Grecia in care sa nu o gasim dar, cum la noi sezonul portocalelor zemoase si delicioase este iarna, mi se pare ca se potriveste de minune! Sigur ca o putem face tot timpul anului, insa cand afara geruieste e numai buna de inveselit ziua. Prin miresmele care invadeaza casa si prin siropul dulce de portocale parfumate! Adevarat este ca prajiturica asta cu portocale are cam mult zahar, dar daca aveti rabdare si o lasati sa se raceasca bine, bine nu mai pare atat de dulce. Doar nu mai pare…., asa ca taiati-o in bucatele mici si savurati-o pe indelete! Acuma zic si eu, caci sincer e cam greu sa te abtii. Mai ales ca este un desert care se pregateste foarte simplu si rapid. Inainte insa trebuie sa lasam foile de placinta sa se usuce pana cand devin casante asa ca daca o aveti in plan puneti-le intr-o tava mare, desfacute bucata cu bucata, cu o seara inainte. Iar a doua zi, daca aveti copilasi, or sa fie super incantati sa va ajute sa le sfaramati. Este si un bun exercitiu si pentru momentele in care vreti sa va calmati! Si uite asa o prajitura greceasca cu foi de placinta, iaurt si portocale poate sa devina si mai interesanta !!!! Apoi combinati-le pe toate, insistand pana cand foile de placinta se acopera bine  cu amestecul cremos de oua, iaurt si ulei de masline, decorati placinta cu felii de portocala si miez de nuca si bagati-o la cuptor. Cand este rumenita si fierbinte inecati-o in siropul de portocale si gata! Acum insa urmeaza cel mai dificil moment, cel in care trebuie sa asteptam sa se racoreasca si sa se insiropeze. Caci daca in maxim 15 minute a fost in cuptor, acum prajitura cu iaurt si portocale trebuie sa se raceasca bine. Rabdarea insa va va fi rasplatita! Va spune cineva care la capitolul asta nu sta deloc bine!!!! 
INGREDIENTE PLACINTA CU IAURT SI PORTOCALE (PORTOKALOPITA)
400 g de foi subtiri de placinta, desfacute bucata cu bucata si lasate la uscat cateva ore sau mai bine peste noapte
300 g de iaurt grecesc, cu 10% grasime
5 oua
100 g de zahar
200 ml de ulei de masline
zeama stoarsa de la o portocala
un plic cu praf de copt
coaja rasa de la o portocala
o lingura cu extract de vanilie
sare
250 ml de apa
zeama stoarsa de la 3 portocale
200 g de zahar
coaja rasa de la o portocala
un baton de scortisoara
o steluta de anason
MOD DE PREPARARE PLACINTA CU IAURT SI PORTOCALE (PORTOKALOPITA)
PASUL 1
Incalzim cuptorul. 
Sfaramam sau rupem in bucatele mici foile de placinta uscate.
PASUL 2
Punem praful de copt pentru iaurtul cremos si amestecam bine (folositi un castron maricel pentru ca o sa se umfle), apoi il lasam sa se activeze.
PASUL 3
Punem ouale intr-un bol mare, adaugam cam un sfert de lingurita cu sare si la batem bine.
PASUL 4
Punem extractul de vanilie si o treime din cele 100 g de zahar si continuam sa mixam. Adaugam treptat zaharul si batem pana cand amestecul isi dubleaza volumul si incepe sa isi schimbe culoarea (devine albicios si cremos).
PASUL 5
Punem coaja de portocala si turnam treptat uleiul de masline in timp ce continuam sa mixam. Adaugam incet si sucul de portocale si batem bine pana cand avem un amestec aerat. Punem iaurtul grecesc si mixam pana la incorporarea completa.
PASUL 6
Adaugam foile de placinta rupte si amestecam cu o spatula. Daca vi se pare ca sunt prea multe si nu le veti putea incorpora pe toate trebuie sa insistati si sa amestecati bine pentru a nu ramane foi de placinta uscate, neacoperite de amestecul cremos.
PASUL 7
Rasturnam compozitia pentru prajitura intr-o tava cu dimensiunile de 20x30 cm si o punem in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru cam 45 de minute. Deasupra o puteti decora cu felii subtiri de portocala si miez de nuca.
PASUL 8
Intre timp pregatim siropul – turnam apa intr-o craticioara, punem cele 200 g de zahar si amestecam bine. Punem anasonul stelat si batonul de scortisoara si lasam sa fiarba cam 10 minute, pana cand incepe sa se formeze un sirop mai consistent. Turnam zeama de portocale, punem coaja rasa, amestecam si mai lasam sa fiarba 5 minute. Apoi lasam siropul sa se raceasca complet.
PASUL 9
Cand prajitura este rumenita si se desprinde de pe marginile tavii o scoatem din cuptor si o taiem imediat.
PASUL 10
Turnam uniform peste prajitura cu portocale si iaurt calda siropul rece. Ideal este sa o lasam sa se raceasca complet sau chiar sa stea peste noapte la frigider.
PASUL 11
Servim rece, simpla, cu nuca usor caramelizata sau coji de portocala confiata deasupra.

Comentarii